Wie hoeveel precies krijgt als erfgenaam hangt af van de familierelatie, of liever gezegd wat is de verdeling erfenis: eerst erven de nabestaanden, dus kinderen en kleinkinderen, dan verder weg gelegen familieleden zoals broers en zussen, neven en nichten. Uiteindelijk erven ooms en tantes en neven. Nauwere verwanten sluiten over het algemeen de meer verre verwanten uit van de erfenis. Wie tegen welk tarief erft, wordt vastgelegd in de verklaring van erfrecht.
Het wettelijk erfrecht van de nabestaanden is gebaseerd op het zogenaamde ouder- of reguleringssysteem. Daarna worden familieleden verdeeld in bestellingen, afhankelijk van hun afkomst:
- 1e orde: kinderen van de erflater en kleinkinderen
- 2e orde: ouders van de overledene, broers en zussen en neven en nichten, ook gescheiden ouders van de overledene zijn erfgenamen van de tweede orde
- 3e orde: grootouders van de erflater, ooms en tantes, neven Geen familieleden zijn echtgenoten, schoonouders of schoonzus en zwager. Echtgenoten hebben een wettelijk erfrecht van de echtgenoot.
Als de overledene kinderen had, erven noch de ouders, noch de broers en zussen als erfgenamen van de tweede orde. Als de overledene kinderloos was, zijn er geen erfgenamen van de eerste orde, zodat de ouders van de overledene tot wettige erfgenamen van de tweede orde worden benoemd.
Binnen een opdracht is het vertegenwoordigingsprincipe van toepassing. Als de grootvader bijvoorbeeld overlijdt, erven zijn kinderen als eersterangs erfgenamen, maar niet de kleinkinderen. Zolang een broer of zus nog in leven is als erfgenaam van de tweede orde, kunnen de neven en nichten niet erven. Andersom nemen de kinderen de plaats in van een eerder overleden familielid. Dit wordt het ingangsprincipe genoemd.
Het erfrecht van de echtgenoten beperkt de erfrechten van familieleden
Naast de familieleden erft ook de langstlevende echtgenoot. Het erfrecht van de echtgenoot beperkt het erfrecht van de nabestaanden. Hetzelfde geldt voor de geregistreerde levenspartner, die grotendeels wordt gelijkgesteld met de echtgenoot. Om te berekenen welke erfgenaam hoeveel erft, is allereerst het erfdeel van de langstlevende echtgenoot van belang. Want het erfdeel van de andere erfgenamen hangt ervan af.
De langstlevende echtgenoot van de overledene staat naast familieleden
- de 1e bestelling tot een kwart en
- benoemde de helft van de wettelijke erfgenaam naast familieleden van de 2e orde of naast grootouders.
In de regel wordt het erfdeel van de echtgenoot gehalveerd als de echtgenoten in een gemeenschap van voordelen hebben gewoond, wat automatisch het geval is als het paar geen huwelijkscontract heeft opgesteld.