Stofzuiger

Hoe werkt een stofzuiger?

Hoe de stofzuiger werkt, is voor de consument nog een hele puzzel.

De luchtdruk doet het

Lucht is het ultieme van een stofzuiger. Met perslucht worden stof en vuil aangezogen, de vuildeeltjes gescheiden en een filter zorgt ervoor dat de afvoerlucht zuiver is. Hoe de stofzuiger werkt is in principe eenvoudig uit te leggen: lucht aanzuigen, filteren, lucht weer uitblazen. Maar er zit natuurlijk veel hoogontwikkelde technologie achter dit mechanisme, anders zouden we permanent in een stofwolk zitten tijdens het stofzuigen. De motor van een stofzuiger werkt met een ventilator die door middel van onderdruk de zuiglucht opwekt, die vervolgens voor het zuigen kan worden gebruikt.

Verschillende technologieën bepalen de manier van werken De manier waarop de motoren werken, kan echter verschillen van apparaat tot apparaat. Dit komt ook door de ontwikkeling van de zakloze speen, die onder de spenen als een kleine revolutie wordt beschouwd. Met de compressortechnologie werken krachtige ventilatorbladen op de benodigde druk en de reiniging van de lucht; de cycloontechnologie creëert een sterke luchtwerveling waarmee stof en vuil uit de lucht worden geslingerd. Het filter speelt een belangrijke rol voor de afvoerlucht.

Zakzuigers en zakloze zuigers

Bij zakstofzuigers komen de vuildeeltjes in de stofzak, die zich in de behuizing van het apparaat bevindt en kan worden vervangen. De zakloze stofzuiger transporteert alles in een container, die vervolgens wordt geleegd. Voor de zakloze stofzuigers worden enkelvoudige cycloonmotoren of meervoudige cycloonmotoren gebruikt. De multi-cycloontechnologie maakt op haar beurt onderscheid tussen grof en fijn vuil, zodat er meervoudig gefilterd wordt. Vooral voor mensen met allergieën zijn de HEPA-filtersystemen met een speciale coating een zegen, omdat ze de uitgestoten lucht nog schoner maken. De vooruitgang van de technologie optimaliseert in toenemende mate de functionaliteit van de stofzuiger. Waar bij oudere toestellen nog veel stof in de behuizing van de stofzuiger belandde, is dit bij de nieuwe generatie modellen niet meer het geval. Hiervoor zorgen de dubbele en driedubbele filters, die bijna niets doorlaten.

Als je een nieuwe wilt kopen kun je vooraf het beste even op onze site kijken wat de beste stofzuiger is, want er is enorm veel keuze.