Groene smoothie

Groene smoothies: ingrediënten die er niet in mogen

Groene smoothies worden al een aantal jaren steeds populairder – ik denk dat er bijna niemand is die geïnteresseerd is in het grote onderwerp “gezondheid” die er nog nooit van heeft gehoord.

Zetmeelrijke Groenten

Zetmeelrijke groenten horen niet thuis in de Groene Smoothie, omdat ze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken wanneer ze worden gecombineerd met de andere ingrediënten van de smoothie, zoals fruit en bladgroenten. Deze omvatten wortelgroenten zoals wortelen, aardappelen, pastinaak, radijs, rode biet, knolselderij en zoete aardappelen. Groenten als artisjokken, aubergines, broccoli, venkel, knoflook, koolrabi, pompoen, prei, mais, asperges en uien horen niet thuis in de groene smoothie. Deze ingrediënten zijn echter goed te verwerken in de sapcentrifuge (vooral wortelen, rode biet, broccoli – mais, asperges, uien, aardappelen, radijs zou ik daar ook niet gebruiken). Wat echter heel goed te gebruiken is, is het groen van sommige van de genoemde groenten, zoals wortelgroen, radijsgroen of koolrabigroen.

Peulvruchten

Peulvruchten zoals bonen en linzen mogen ook niet aan groene smoothies worden toegevoegd, omdat ze de spijsvertering bemoeilijken – er blijft niet veel over van de “lichte” (snack)maaltijd.

Korrels

Bij granen is het precies hetzelfde als bij peulvruchten: de toevoeging bemoeilijkt de vertering, daarom mogen havermout en andere graanvlokken niet in de groene smoothie. Wel gebruik ik havermout soms in andere (niet-groene) smoothies (zoals de koffie-bananensmoothie of de smoothiebowl – maar niet in de groene smoothie) omdat ik er langer een vol gevoel van heb.

Zuivelproducten

Melk, yoghurt, kwark, eiwitpoeder en dergelijke horen ook niet thuis in de groene smoothie. De reden is dat eiwitten en koolhydraten (uit groenten of bladgroenten en fruit) anders worden verteerd, waardoor het moeilijker wordt voor de darmen om te werken. Dit principe wordt ook gebruikt bij het combineren van voedingsmiddelen, waarbij eiwitten (eiwitten) en koolhydraten niet tegelijkertijd worden gegeten (of gedronken).

Bovendien mogen er geen verwarmde etenswaren zoals gekookt, gestoomd, gebakken of gefrituurd voedsel in de smoothie terechtkomen.

Wil je meer weten voer smoothies, groen of een andere kleur, of misschien recepten om een lekker smoothie te maken, kijk dan eens op https://www.happysmoothie.nl/.