Waterstof

Dit zijn de beste watersof aandelen

Waterstof aandelen: zijn ze echt het volgende grote ding – of veel hype en weinig erachter? Waar het de moeite waard kan zijn om aan de slag te gaan en welke papieren beleggers moeten vermijden. Milieuvriendelijke waterstof gaat een sleutelrol spelen in de energietransitie. Niet alleen de federale overheid gelooft dit, ook veel investeerders zijn ervan overtuigd. En inderdaad, het potentieel van de energiedrager is enorm, of het nu gaat om het emissiearm koken van staal in de industrie of in de transportsector door de aandrijving met brandstofcellen, vooral in het langeafstands- en zwaar transport, maar ook in de lucht- en scheepvaart.

Beleggers kunnen al lang via financiële producten in waterstof investeren – bijvoorbeeld via het GG Hydrogen Fund, dat in december 2020 is gelanceerd. ECOreporter sprak met oprichter Gerd Junker. De redactie nam ook de waterstof-ETF L&G Hydrogen Economy onder de loep.

De federale regering is van plan 9 miljard euro te investeren in haar nationale waterstofstrategie en Duitsland moet de nummer één van de wereld worden in de waterstofindustrie. En de Europese industrie ziet zichzelf in een positie om tegen 2050 tot 24 procent van de totale energievraag in de EU te dekken. Dat zegt ze tenminste. Maar: Het grootste deel van waterstof is nog steeds niet duurzaam (zie kader) en het is ook nog eens duur en inefficiënt. Zowel voor brandstofcelfabrikanten als voor waterstofproducenten zelf is het businessmodel ook een gok op de toekomstige vraag. Bij bedrijven die geen winst maken, is er natuurlijk geen mogelijkheid om de kostprijs van een aandeel in te schatten op basis van de koers/winstverhouding. ECOreporter gebruikt in dit geval dus de koers-omzetverhouding (KUV) om te beoordelen of een aandeel goedkoop of duur is. De KUV is het resultaat van de marktwaarde van het bedrijf gedeeld door de jaaromzet. Hoe lager de KUV, hoe aantrekkelijker het aandeel.

Een uitzondering in de industrie zijn bedrijven die ook, maar niet alleen, afhankelijk zijn van waterstof – hier zijn gevestigde en winstgevende voorbeelden.

De beste bedrijven?

Ballard-kracht
Bloei-energie
PowerCell
Steek de stekker in het stopcontact
SFC-energie
Nikola
Nel ASA
ITG-kracht
Brandstofcelenergie
Enapter
Lindeboom
Luchtvloeistof