Op elke werkplek zijn er gevaren, zowel psychisch als fysiek. Volgens ongevallenstatistieken is de frequentie van ongevallen op bouwplaatsen echter ongeveer twee keer zo hoog als op alle andere werkplekken. Bovendien hebben de ongevallen meestal veel ernstiger gevolgen. Het onderwerp arbeidsveiligheid is daarom des te belangrijker op bouwplaatsen.
Arbeidsveiligheid op de bouwplaats is belangrijk. Daarom zijn er enkele nuttige instructies en voorschriften om arbeidsongevallen te voorkomen
Arbeidsveiligheid op de bouwplaats: wat zijn de gevaren?
Voortdurende veranderingen in de werkomgeving, hoge fysieke belasting, onvoorspelbare weersomstandigheden en meestal grote tijd- en deadlinedruk zorgen ervoor dat werknemers in de bouwsector worden blootgesteld aan een bijzonder hoog ongevallen- en gezondheidsrisico in vergelijking met andere takken van de economie. Het is daarom des te belangrijker om de grootste bronnen van gevaar te kennen en te weten welke passende beschermende maatregelen kunnen worden genomen. Volgens het Federaal Instituut voor Veiligheid en Gezondheid omvatten bijzonder gevaarlijke activiteiten in de bouwsector:
- Vervoer en verkeer (33,2 procent van de ongevallen)
- Winning en fabricage (24,1 procent van de ongevallen)
- Onderhoud (14,8 procent van de ongevallen)
- Ontmanteling (9,4 procent van de ongevallen)
- Routes in gebruik (5,9 procent van de ongevallen)
Om de veiligheid op bouwplaatsen te waarborgen, zijn er voorschriften waaraan moet worden voldaan. Bovendien is het een goed idee om een cursus te volgen. Bijvoorbeeld de vca cursus rotterdam. Zo dienen bijvoorbeeld de Arbowet, de Arbeidsplaatsverordening, de Arbeidsveiligheidsverordening en de Bouwplaatsverordening in acht te worden genomen. Volgens het federale ministerie van Arbeid en Sociale Zaken regelt de wet op de gezondheid en veiligheid op het werk “de fundamentele verplichtingen op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werkgever, de plichten en rechten van werknemers en het toezicht op de gezondheid en veiligheid op het werk in overeenstemming met deze wet voor alle gebieden van activiteit.”
De Arbeidsplaatsverordening daarentegen bepaalt “wat de werkgever in acht moet nemen bij het inrichten en exploiteren van arbeidsplaatsen met betrekking tot de veiligheid en bescherming van de gezondheid van werknemers”.
De Arbeidsveiligheidsverordening bevat informatie over risicobeoordeling en beschermende maatregelen, voorschriften voor systemen die moeten worden gecontroleerd, informatie over handhavingsvoorschriften en de commissie operationele veiligheid, evenals over administratieve overtredingen en strafbare feiten.
Met behulp van de Bouwplaatsverordening moet de veiligheid en gezondheid van werknemers op bouwplaatsen worden verbeterd. Het bevat ook informatie over zaken als de coördinatie, opdrachtverlening of verplichtingen van werkgevers en andere personen.
Naleving van dergelijke regels is geen garantie voor een ongevalvrije werkomgeving, maar ze helpen de veiligheid en gezondheid van degenen die op bouwplaatsen werken te vergroten en dragen bij aan een probleemloos bouwproces. Naast definities van de verordening veiligheid en gezondheidsbescherming op bouwplaatsen bevat de RAB aanbevelingen over bepalingen van de persluchtverordening en eisen aan de inhoud en vorm van een veiligheids- en gezondheidsbeschermingsplan volgens de verordening inzake veiligheid en gezondheidsbescherming op bouwplaatsen.
Terwijl de arbo-instanties verantwoordelijk zijn voor het toezicht op bouwplaatsen, het adviseren van bedrijven, gebouweigenaren en architecten en het sluiten van bouwplaatsen met ernstige tekortkomingen op het gebied van de arbeidsveiligheid, volgens de BaustellV, de architect, werfleider, gebouweigenaar, coördinator, evenals de ondernemers en hun medewerkers, zijn verantwoordelijk voor de bouwplaats zelf Veiligheidsspecialisten zijn verantwoordelijk voor de arbeidsveiligheid. Bedrijfseigenaren zijn primair verantwoordelijk voor de arbeidsveiligheid van hun medewerkers en daarmee voor de naleving van de regelgeving en regels op het gebied van arbeidsveiligheid. De ondernemer laat zich adviseren door een veiligheidsspecialist bij het inrichten van zijn werkplekken, het veilig inrichten van de werkprocessen en het verstrekken van veilige arbeidsmiddelen en benodigde beschermingsmiddelen. De opdrachtgever is als initiator van bouwprojecten verantwoordelijk voor deze en is daarmee zowel betrokken bij de planning van een bouwproject als de coördinatie